Κυριακή, Νοεμβρίου 27, 2016

2o Εργαστήριο Πειραματικής Φιλοσοφίας

Ο Jesse Prinz συλλέγει ιδέες για πειράματα
Στο ερώτημα τι είναι "πειραματική φιλοσοφία" δεν υπάρχει εύκολη απάντηση (ούτε και στο ερώτημα "τι είναι φιλοσοφία").

Ίσως είναι πιο εύκολο να περιγραφεί χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα αντί έναν ορισμό. Λοιπόν ο Σωκράτης του Πλάτωνα, ο Καντ αλλά και ο Mill πίστευαν ότι η ενασχόληση με την Ηθική φιλοσοφία δεν μπορεί παρά να βοηθά στην ηθική βελτίωση του ατόμου (Schwitzgebel et al, 2009). Όμως μετρώντας τα βιβλία που εξαφανίζονται από έναν αριθμό βιβλιοθηκών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι περισσότερα εξειδικευμένα βιβλία Ηθικής φιλοσοφίας παρά άλλες κατηγορίες. Δηλαδή οι Ηθικοί φιλόσοφοι έκλεβαν περισσότερο από άλλες ειδικότητες. Επομένως (εφόσον βέβαια η κλοπή θεωρηθεί ότι είναι μια πράξη αρνητικής ηθικής), τα συμπεράσματα των Σωκράτη/Πλάτωνα, Καντ και Mill δεν φαίνεται να ισχύουν. Προφανώς το αποτέλεσμα ενός πειράματος δεν είναι παρά μια ένδειξη προς τη μια κατεύθυνση ή την άλλη, που μπορεί να ερμηνευτεί και διαφορετικά ή να ανατραπεί από επόμενα πειράματα.

Το πείραμα αυτό φαίνεται αστείο (τουλάχιστον αν δεν είσαι φιλόσοφος που κομπάζει για την ανώτερη ηθική του), όμως είναι αρκετά ενδεικτικό του τι μπορεί να σημαίνει "Πειραματική Φιλοσοφία": Ένας φιλόσοφος διατυπώνει κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αμφισβητηθούν με επιχειρήματα από κάποιον άλλο φιλόσοφο - χωρίς βέβαια να μ


Κατά τη διάρκεια του διήμερου Workshop που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από την ομάδα πειραματικής φιλοσοφίας της Γερμανίας, με κύριους διοργανωτές τους Jesse Prinz και  Justin Sytsma. Συζητήθηκαν παρόμοια θέματα σχετικά με την θεμελίωση της πειραματικής φιλοσοφίας και παρουσιάστηκαν πειράματα κυρίως Ηθικής φιλοσοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: