Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2008

Χαρτογραφώντας επιχειρήματα : Μπορούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να σκεφτούν?

Ακριβώς ΕΔΩ βρίσκονται 7 χάρτες που παρουσιάζουν τα βασικά επιχειρήματα από το 1950 και μετά σχετικά με τη διαμάχη για το αν οι Η/Υ μπορούν να σκεφτούν (και άλλα σχετικά θέματα, όπως αν τα κινέζικα δωμάτια ή τα συνδετιστικά δίκτυα μπορούν να σκεφτούν).

Στη διαμάχη έχουν συνδράμει με τις νοητικές δυνάμεις τους πάνω από 380 γνωσιακοί επιστήμονες, φιλόσοφοι, ερευνητές Τ.Ν., μαθηματικοί και λοιποί εξειδικευμένοι τύποι.

Κάθε χάρτης δίνει περιληπτικά περίπου 100 επιχειρήματα, αλλά το σημαντικό είναι πώς τα δίνει: σε οπτική οργάνωση ανάλογα με τις μεταξύ τους σχέσεις (ποιο υποστηρίζει ποιο, ποιο αντιδρά σε τι κλπ)!!!


Bonus link : μιας και ο λόγος περι επιχειρημάτων, και εν είδη διαλείμματος από το διάβασμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να νικήσετε τον Σωκράτη (ώστε να πιεί το κώνειο μόνος του υπό την ασφυκτική πίεση της ανυπόφορης λογικής σας --αυτό ήταν hint!) στην -montypythonιακής εμπνεύσεως- Socrates Argument Clinic!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ ΝΕΑ : οι κομπιούτορες όχι απλά μπορούν να σκεφτούν, αλλά είναι επιπλέον ικανοί να διαβάζουν τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ σκέψη!!!
http://petrix.com/magic/index.html!!!

(χιχι)