Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2007

Growing up in the Universe

Περίμενα με ανυπομονησία να αναφέρθουμε στην εξέλιξη μέσα στο μάθημα για να μπορέσω να κολλήσω διάφορα σχετικά... :D
Και όπως είχε προαναγγείλει η uqbar σε μία από τις προηγούμενες διχογνωμίες μας (νομίζοντας ότι θα με αποτρέψει), ακολουθεί μια κλασική σειρά διαλέξεων του βιολόγου Richard Dawkins.

Το 1825, ο Michael Faraday (ναι, ο γνωστός Faraday), ξεκίνησε μια μακρά παράδοση ετήσιων διαλέξεων που ονομάστηκαν The Royal Institution Christmas Lectures και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο σκοπός ήταν να παρουσιάζονται σημαντικά και πολύπλοκα επιστημονικά θέματα σε κοινό χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο (και κυρίως σε νέους) με απλό και διασκεδαστικό τρόπο.
Τις διαλέξεις για το 1991 τις ανέλαβε ο Richard Dawkins, ο οποίος ασχολήθηκε με την εξέλιξη της ζωής στο σύμπαν. Αν και το κοινό στο οποίο αναφέρεται είναι κυρίως παιδιά, πολλοί ενήλικες κατάλαβαν τις ιδέες της εξέλιξης χάρη σε αυτές τις διαλέξεις. Κάθε μέρος είναι σχεδόν μία ώρα.

Στο τέταρτο μέρος, εμφανίζεται και ο Douglas Adams που διαβάζει ένα κομμάτι από το ανυπέρβλητο βιβλίο του The Hitchhiker's Guide to the Galaxy.
Μπορείτε να τις κατεβάσετε από site του Dawkins ή να τις δείτε εδώ...



Part 1: Waking up in the Universe





Part 2: Designed and Designoid Objects




Part 3: Climbing Mount Improbable




Part 4: The Ultraviolet Garden




Part 5: The Genesis Of Purpose


1 σχόλιο:

uqbar2342 είπε...

θα σχολιάσω μόνο πως είναι πολύ πολύ καλύτερο όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα να κατεβάσει τις ομιλίες και να τις δει σε πλήρη οθόνη με την ησυχία του (κατα προτίμηση μεσημεράκι κυριακής-είναι η ιδανική ώρα για μια εισαγωγή στη θεωρία της εξέλιξης!!)