Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2007

A journey to the center of your mind

Στην ομιλία του στο TED, ο νευρολόγος Vilayanur Ramachandran μιλάει για τρεις περιπτώσεις όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι συσχετίσεις μεταξύ των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων και των νοητικών διεργασιών.
Αρχίζει με το σύνδρομο του Capgras, όπου οι πάσχοντες δεν αναγνωρίζουν οικεία πρόσωπα όταν τα βλέπουν, αλλά τα αναγνωρίζουν όταν τα ακούνε! Αναφέρεται στο φαινόμενο των μελών-φαντασμάτων που εμφανίζεται μετά από ακρωτηριασμό και έναν πανέξυπνο τρόπο θεραπείας του πόνου. Τέλος, μιλάει για τη συναισθησία και τι σχέση δείχνει να έχει με την "καλλιτεχνική φλέβα".

Αν ισχύει το τελευταίο, εγώ μάλλον δεν έχω το παραμικρό ίχνος συναισθησίας, καθώς ακόμα και το να επιλέξω δύο χρώματα τα οποία να ταιριάζουν μου είναι αδύνατον.

Υ.Γ. Δεν έβαλα εδώ το βίντεο, γιατί όσο και αν προσπάθησα εμφανίζει ένα περίεργο πρόβλημα στον ήχο όταν γίνεται embed. Κάντε κλικ στο link και παρακολουθήστε το από το site του TED.

5 σχόλια:

messy mind είπε...

έχει περιγράψει πολλά ενδιφέροντα περιστατικά ο τύπος.. κυκλοφορεί ένα βιβλίο του που λέγεται φαντάσματα στον εγκέφαλο... και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο....
ψάξε να βρεις για το σύνδρομο Σαρλ Μπονέ...το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον...
αυτά..

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Πώς γράφεται το σύνδρομο Σαρλ Μπονέ στα αγγλικά; Δεν μπορώ να το βρω, πέρα από μερικές αναφορές σε ελληνικά άρθρα. Δείχνει πράγματι ενδιαφέρον. Απ'ότι κατάλαβα, ο πάσχων έχει παραισθήσεις και το ξέρει (αλλά χωρίς LSD, τσάμπα μαστούρα!).

Επίσης, να σου (ξανα)υπενθυμίσω (πάλι ξανά) ότι ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ POSTS. Γι'αυτό το φτιάξαμε το blog. Αν έχεις κάτι που είναι ενδιαφέρον, μοιράσου τη σοφία με τους υπόλοιπους (επίδοξους) γνωσιοεπιστήμονες.

Επίσης, συγχαρητήρια για τη χρήση ελληνικών και όχι greeklish. :D

messy mind είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
messy mind είπε...

Να συμπληρώσω ότι το κείμενο αφορά τον James Thurber γνωστό αμερικάνο humorist που θεωρείται ότι εμπνεύστηκε ακριβώς από την πάθησή του... ίσως στην αναζήτηση με το όνομά του να βρεις κάτι σχετικό..
ΥΓ ενδιαφέρΟν ήθελα να γράψω...

messy mind είπε...

Έσβησα καταλάθος το σχόλιο... τεσπά γράφεται Charles Bonnet.. όσο για τα post..απλά δώσε λίγο χρόνο στον νέο χρήστη..